ONDERHOUDSVRIJE EN STILLE ELEKTRISCHE DRAAGVLEUGELBOOT VAN ZWEEDSE MAKELIJ

Het Zweedse Candela introduceert de Candela C-8. De C-8 is een premium cruiser die plaats biedt aan acht passagiers. In de ruime voorkajuit bestaat de mogelijkheid om te overnachten. De 8,5 meter lange boot heeft een superieure zeewaardigheid, is onderhoudsvrij en volledig online te connecten. Door de draagvleugel techniek is deze elektrische boot 95% goedkoper in gebruik dan vergelijkbare traditionele boten met een verbrandingsmotor. De nieuwe in huis ontwikkelde C-POD aandrijflijn zorgt daarnaast voor absolute stilte en een onderhoudsvrije boot. Met de Candela C-8 zetten de Zweden een volgende stap: die naar de productie van elektrische boten voor een groot publiek.

Met de Candela C-8 bouwen de Zweden voort op hun eerste, zeer succesvolle sportboot de Candela C-7. De C-8 is duidelijk een schip van de tweede generatie: groter, comfortabeler en ontworpen om elektrische boten voor een breder publiek interessant te maken.

Met de C-7 heeft Candela al aangetoond dat de hydrofoil-techniek in combinatie met een elektrische aandrijving een fantastische combinatie is. Met deze nieuwe C-8 tilt Candela de technologie naar een hoger niveau en is er tegelijkertijd een boot gecreëerd die al het comfort biedt dat je mag verwachten. In onze optiek is de C-8 voor veel Nederlanders een interessante optie is. Zeker als je in ogenschouw neemt dat er ook een hardtop versie beschikbaar is.”

Duco SnijderEnergyboats
  • Lengte: 8,5 meter
  • Breedte: 2,5 meter
  • Capaciteit: 8 personen
  • Cruising speed: 22 knots
  • Top speed: 30 knots
  • Range: 50 nm in 22 knots

Grootste elektrisch bereik
De Candela C-8 is voorzien van een nieuwe en verbeterde versie van Candela’s revolutionaire hydrofoiling technologie. Deze hydrofoiling techniek zorgt ervoor dat het energieverbruik met 80% wordt verminderd in vergelijking met conventionele boten. Hierdoor is een bereik van meer dan 50 zeemijl mogelijk bij een snelheid van maar liefst 22 knopen en dat allemaal volledig elektrisch.

Botenbouwer of Technologiebedrijf
Candela heeft inmiddels meer dan 25 ingenieurs in dienst op verschillende gebieden: werktuigbouwkunde, besturingssystemen, machine learning, software developing, elektronische engineering en hydronamic design.

Alle systemen en software voor de C-8 zijn in eigen huis ontwikkeld, wat zorgt voor een naadloze interactie tussen mens en machine. Alle instellingen, van het aanzetten van de koelkast tot de navigatie, worden bediend vanaf het 15,4” inch touchscreen met Candela’s eigen interface. Met de Candela-app kan de eigenaar de verschillende systemen aan boord ook vanaf de wal bedienen.

Het maken van een volledig geïntegreerde gebruikerservaring was erg belangrijk voor ons. We zijn niet afhankelijk van externe leveranciers voor software en we maken de meeste hardware zelf. Dit is misschien wel het Iphone-moment voor de bootindustrie”

Gustav HasselskogCEO Candela

De productie van de Candela C-8 begint dit najaar in de fabriek in Stockholm. De eerste modellen zullen in het voorjaar van 2022 worden geleverd.