Dinsdag 9 januari heeft de Candela Seven met succes één van ’s werelds meest rigoureuze plezierboottesten doorstaan. In de test uitgevoerd door de Zwitsere autoriteiten in Luzern heeft de Candela verschillende proeven moeten afleggen om te voldoen aan de Zwitserse geluidsnormen, veiligheidseisen en emissienormen.

Strenger dan CE-certificering

De Zwitsere regelgeving is strenger dan de allom bekende CE-certificering waaraan alle pleziervaartuigen in de EU aan moeten voldoen. Reden hiervoor is dat het vaarwater in de Alpen niet alleen gebruikt wordt voor de watersport maar ook als drinkwaterreservoir dient. Hetgeen strenge regels voor geluid, vervuiling en olielozing met zich meebrengt.

Met vlag en wimpel geslaagd

De Zweedse Candela Seven wist zonder moeite met vlag en wimpel te slagen voor alle verschillende aspecten van de test. Met de elektrische motor was de emissietest geen probleem. Ook vaartechnisch had de Candela geen enkel probleem om aan de hoge eisen van de Zwitserse autoriteiten te voldoen, zo bleek tijdens verscheidene vaartesten uitgevoerd door verschillende Zwitserse ambtenaren.

Maar waar de Candela echt het verschil maakte in de test ten opzichte van de meer conventionele boten was op het gebied van geluid. Om voor de test te slagen mag een boot niet luider zijn dan 72 dB. De Candela Seven vloog geruisloos langs de boei van de geluidsrecorder, die amper 65 dB wist te meten – dit is ongeveer de geluidsintensiteit van een normaal gesprek. Op de logaritmische decibelschaal betekent een toename van 3dB een verdubbeling van de geluidsintensiteit.

Christian Vogel – Candela’s Zwitserse dealer en vanuit Candela aanwezig bij de testen door de Zwitserse overheid: “Het is één van de stilste boten die ooit in Zwitserland is getest. Het geluid is eigenlijk bijna altijd een probleem voor geïmporteerde boten. Vaak moeten wij de motoren hier in Zwitserland ombouwen met nieuwe, geavanceerde uitlaatdempers om de test te doorstaan. Bij de Candela hoeft dat allemaal niet. Het is een totaal product welke voldoet aan de hoogste internationale eisen.

Best verkochte elektrische premiumboot in Europa

De Candela is nu al de bestverkochte elektrische premiumboot in Europa voornamelijk ingegeven door zijn grote bereik, een uniquem in de elektrische botenmarkt. Doordat de foils de boot boven het water tillen wordt de weerstand van de romp minimaal en het bereik met een factor drie vergroot, in vergelijking met andere elektrische boten.