Skip to main content

Eerste bezoek Candela aan Nederland een grooot succes

De Candela Seven, ’s werelds eerste volledig elektrisch aangedreven hydrofoil speedboot, was eind september 2020 in Nederland voor een introductie. In een kleine week werden naast het Open Dutch Championship Sailing in Medemblik ook de metropolen Amsterdam en Rotterdam aangedaan.

Revolutionair ontwerp

Duco Snijder, de man achter EnergyBoats, kijkt tevreden terug op de introductie van de volledig elektrisch aangedreven Candela op de Nederlandse markt. Snijder: “De reacties waren heel goed. We kunnen wel stellen dat de Candela zeer goed is ontvangen door de Nederlander.”

“Op het IJsselmeer bij Medemblik hebben we de boot eerst zelf goed aan de tand kunnen voelen en ook een aantal geïnteresseerde kennis kunnen laten maken. In Medemblik waren veel zeilers aanwezig. Die zie ik normaal zelden omkijken naar motorboten die voorbijkomen maar toen wij, letterlijk voorbij kwamen vliegen, keken de meeste toch wel even om.”

“Na afloop op de kant was er veel interesse voor het vooruitstrevende model van de Candela. Met name de hydrofoil, een draagvleugel, die boot uit water tilt trok veel bekijks.”

Metropool Amsterdam als decor

Op dag vier werd Amsterdam aangedaan. De Candela bewees ook als rustige grachtenboot prima uit de voeten te kunnen en opnieuw veel bekijks te trekken. Het verbruik was dusdanig laag dat aan het einde van een lange foto en video shoot dag zelfs een uitstapje richting het IJmeer nog makkelijk mogelijk was zonder tussendoor bij te hoeven laden.

Candela in element op Rotterdamse Maas

De vijfde en zesde dag vormden de Rotterdamse Maas het decor voor de promotour door Nederland. Ook in de havenstad bewees de Candela een ware eyecatcher te zijn. Vanuit de historische Veerhaven, nabij de Erasmusbrug, werd zowel met enkele journalisten als potentiele kopers de Nieuwe Maas getrotseerd. Waarbij de Candela zich keer op keer bewees door makkelijk over het water in Rotterdam te vliegen. Hetgeen zowel bij toeristen en publiek op de kant als op het water, onder andere de gasten en chauffeurs van de Watertaxi, tot verbaasde blikken en opgestoken duimen leiden.